ROSTA DITT KAFFE SJÄLV!

Rosta i ugnen!

Lägg ett enkelt lager råkaffe i en osmord långpanna. Ställ in ugnen på ca 225°- 250° C och rosta i 8-12 minuter för mellanrost. När bönorna börjar bli bruna och knäpper som popcorn, är rostningen snart färdig. Sedan avgör du själv hur hårt rostat kaffe du vill ha genom att titta på färgen.

Skalen som släpper från bönorna kan gärna vara kvar.Vi använder en helt vanlig ugn för rostningen, samma som du har i din köksspis.

Vill du ha ett par koppar bara, så rosta gärna i stekpanna uppe på spisen. Det går fort och lätt. Rör om och rosta tills bönorna börjar knäppa, då sänker du värmen och fortsätter rostningen tills kaffet fått den färg du önskar.

Hur mycket kaffe skall jag ta? Naturligtvis beror det på din personliga smak, prova dig fram. Men en tumregel är att ta två teskedar kaffe till varje kopp. Du kan ta mer eller mindre, det beror på hur pigg du vill bli. Det viktiga är att du alltid använder fräscht kaffe.