Beredning av te

Tesort Temperatur Tid Mängd te
till 2 dl vatten
Antal
bryggningar
Grönt te 70-80 °C 1-3 minuter 1 tesked 1 gång
Oolong te 80-90 °C 1-3 minuter 1,5 tesked 3-4 gånger *
Rooibos te 100 °C 5-10 min 1,5 tesked 1 gång
Svart te 100 °C 2-4 min 1 tesked 1 gång
Vitt te 70-80 °C 1-3 min 1,5 tesked 1-3 gånger *
Yogi te 100 °C 6-30 min 1 tesked 1 gång

* Tips när du brygger te flera gånger med samma teblad. Brygg med låg temperatur första gången. 80 grader för oolong och 70 grader för vitt te. Öka sedan temperaturen vid nästkommande bryggningar.

Temperatur när du bereder te

Grönt te blir beskt om du bereder det med för hög temperatur. Det gäller också vitt te och oolong te. Och anledningen är att det frigörs mer beska ämnen vid hög temperatur.

80°C är lagom för de flesta gröna tesorter. Bereder du vitt te ska du ha något lägre temperatur. Och för oolong-te något högre. Men det finns vissa tesorter som ska beredas vid ännu lägre temperatur, så läs alltid på förpackningen.

Så här får du rätt temperatur på ditt tevatten

Enklaste sättet att få rätt temperatur är att använda en vattenkokare med ställbar temperatur. Har du ingen sådan så kan du med fördel mäta temperaturen med en stektermometer. Du lär dig snabbt hur stora bubblorna är vid 80 grader.

Bereder du svart teyogi te eller rooibos ska däremot vattnet vara kokhett. Låt det inte koka för länge bara, för då försvinner allt syre och teet blir inte lika gott.

Tid som tebladen får dra

Hur länge teet får dra är lika viktigt som temperaturen. Teet smakar beskt och för kraftigt om det får dra för länge. Använd äggklocka eller mobilen för att hålla tiden. Ett par minuter går ofta fortare än du tror.

Det är inte helt enkelt att få ut all smak ur ett vitt te. Därför kan du gärna låta det dra längre än vad som normalt rekommenderas. Men se då till att temperaturen inte är högre än 70°C.

Rooibos te innehåller inget koffein så det kan du låta dra hur länge som helst. 8-10 minuter brukar vara lagom. Samma sak med yogi te. Men tiden för yogi te kan ökas till en halvtimme.

Rätt mängd teblad

Mängden te är svårt att rekommendera, för olika tesorter har olika volym. En tesked svart te kanske väger tre gånger så mycket som en tesked vitt te. Därför ska du ta tabellen ovan som en grov rekommendation. Prova istället dig fram och du hittar snart den mängd som passar dig. Översatt till vikt så väger en tesked kompakt grönt te eller svart te ungefär 2 gram.

Ett tips är att vara försiktig med svart te. För mycket teblad kan ge en för kraftig smak. Tvärtom är det för vitt te. Där ska du inte snåla med tebladen, för då är risken stor att det bara smakar varmvatten.

Till sist när det gäller temängd. Brygger du oolong ska du använda riktigt mycket teblad under kort tid. Då får du det allra godaste teet. Och eftersom du kan brygga oolong flera gånger blir det inte speciellt dyrt heller.

Använd tekanna eller en stor tesil

Tebladen måste kunna utvecklas ordentligt. Så du bör du helst använda en tekanna eller en rejäl tesil. Vår tesil med 6,5 cm diameter klarar alla tesorter. Och är du på resande fot kan du köpa stora engångstepåsar för löste. De tomma tepåsarna är också bra för rooibos, då du slipper lösa partiklar i ditt färdiga te.

Anvädenr du tekanna är gjutjärn att föredra. Den håller ditt te varmt upp till en timma. Och den har oftast en inbygggd tesil av rostfritt stål.

Mjukt vatten ger godast te

Ett mjukt friskt vatten frigör den godaste smaken ur ditt te. Har du väldigt kalkrikt vatten bör du överväga att använda ett vattenfilter. Den finns att köpa som tillbringare eller för fast installation.

Förvaring av te

Förvara teet i en teburk. Då skyddar du det från syre och ljus.

Tillbaka till tebutikens startsida för att köpa te